onsdag 26 september 2012

En stor pergola ska det bli

Mitt emot vårt kommande orangeri, och på andra sidan om gästhus två och till höger om den stora terassen, bygger vi en stor pergola. Liksom övrig markbeläggning på terassen och även i orangeriet kommer det att vara marktegel som golv i vår pergola. Väggarna består av mur, både hög och låg, som kommer att putsas och målas i vitaste vitt. Vi sätter också en häck bakom som ger insyns- och vindskydd.

Vi sätter upp tjocka armeringsjärn där växter ska få klättra. Tänker oss vinrankor och kanske blåregn som slingrar sig upp längs med stolparna. Som tak lägger vi ett vasstak som silar igenom solljuset. Här tror jag vi ska ha en matgrupp och kanske några fåtöljer. Eller kanske en soffa med massor av mjuka kuddar där man kan ligga i skuggan, ta en liten tupplur och njuta av stillheten.... Och en hel del stora ljuslyktor. Och så krukor och växter förstås.

Exempel på hur en färdig pergola ser ut. Här ser ni just tjocka armeringsjärn mot vita muar och marktegel.
Visst ser det härligt romantiskt ut? Inomhuskänsla fast utomhus. Här tänker jag mig mysiga luncher en varm sommardag. Gazpacho och vitlöksbröd i skuggan under vinrankorna. Och kanske ett glas rosé därtill.

Här har Apotekarns byggt upp en pergola utanför bygghandeln i Simrishamn.


Inga kommentarer: