onsdag 19 september 2012

Ett orangeri

Projektet fortlöper enligt plan. Nu har vi börjat mura grunden till orangeriet. 15 kvadratmeter stort, eller litet, beror på hur man ser det, kommer det att bli. Precis så stort man får ha utan bygglov på tomten.

Det muras i lecablock som sedan kommer att putsas i vitaste vitt. Det kommer att vara 3 stora glasdörrar med spröjs på långsidan och en stor glasdörr på vardera kortända av huset. Baksidan av huset vätter mot muren bakom. Taket blir ett pulpettak i tjärpapp och är platt och svart.


Vad är då ett orangeri? Och vad är skillnaden på ett växthus och ett orangeri? Lite förenklat kan man säga att orangeriet har ett "vanligt" tak till skillnad från växthusets glastak och att en del av fasaden är uppmurad. Ett växthus med sina glaspartier är jätte-jätte-kallt på vintern och super-duper-varmt på sommaren. I ett orangeri kan man ha en mild och skön temperatur på vintern och en behaglig temperatur på sommaren. I orangeriet trivs Medelhavsväxter året runt och är perfekt att vinterförvara känsliga växter i under vintern. Vi har ju börjat samla på oss en del redan...

Vi frågade oss om syftet med vårt lilla hus var att odla hundratals tomater och kilovis med gurka (det skulle i och för sig Wilma gilla) eller om vi ville sitta där kyliga sommarkvällar (och vår- och höstdagar och kvällar för all del) och dricka vin och äta något gott och titta ut över ägorna. Svaret var rätt enkelt: Det senare! Så därför bygger vi nu vårt orangeri. Vi har även bestämt oss för att sätta in en gjutjärnskamin för att öka på mysfaktorn ytterligare och tittar på vilka alternativ som finns på marknaden.


Ungefär så här kommer det att se ut när det är färdigt. Vi kommer att lägga danskt marktegel på golvet och samma tegel kommer att ligga i de anslutande terasserna på båda sidor.




De två bilderna ovan är lånade av Apotekarns Trädgård.

To be continued....

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kan du ge tips på var man kan köpa glasdörrarna

Marie sa...

Hej, de är av mörket Trarydsfönster.
Bästa hälsning Marie