tisdag 30 september 2014

Torka bolltistel

En favorit i min rabatt är bolltisteln. Som en blå spikklubba står den där ståtlig och underbart taggig.

Och den blir vädigt fin att torka och njuta av inomhus i en fin vas. Bolltisteln får som torkad en underbar grå/grön/blå färg som är superfin nu på hösten.

Klipp när den blommar som fimast, bind ett snöre om och häng upp och ner i ett torrt rum ett par veckor innan du placerar i en bas eller i en urna.








söndag 28 september 2014

Äppelmarknad, strandpromenader, Mandelmann och lite ommöblering

Vilken underbar helg vi haft! 

Sista helgen i september äger Äppelmarknaden rum här på Österlen. Vädrrgudarna var verkligen nådiiga i år och gav oss de mest fantastiska höstdagar med ljummen luft och ljuvligt solsken. I strålande septembersol avtäcktes årets äppeltavla av Emma Karp Lundström. Motivet var blommor, bin, fjärilar och insekter och hade fått det finurliga namnet "Be(e) nice" 

Vi åt härlig lunch på Buhres, massa sill och lax och äppelkaka och jag vet inte allt... Gott, gott. Mysigt att strosa runt och titta på hantverken och alla godsaker på marknaden. Sen blev det en tur till vackra stranden i Knäbäckshusen. Havet var turkost och sanden ljust gul och det var så vackert att drt nästan gjorde lite ont. Tänk att vi bor i detta paradis! 

Söndagen bjöd på skördefest hos Mandelmanns Trädgårdar med gofika och underhållning av Mandelmann själv. 

Väl hemma kom jag på att sofforna kanske borde byta plats och tog tillfället i akt när vi hade starka pojkar på plats att sätta min lilla plan i verket. Ni får se resultatet en annan dag. Bloggerskan är nöjd i alla fall :-) Bjuder på ett par bilder nedan på hur det såg ut imorse.







onsdag 24 september 2014

Renässansträdgårdsmästare och höstpiffat tv-rum

Nu känns det faktiskt som om hösten verkligen är här på riktigt och för att stanna. Visserligen hade vi en fantastiskt fin dag igår med strålande solsken och vi planerade om lite i vår dagsplanering för att kunna vara ute i det vackra vädret.

Peter Englander, Apotekarns Trädgård, som ritat vår trädgård, tittade förbi. Han konstaterade att vi skötte oss väl, haha, och utnämnde oss till renässansträdgårdsmästare. Då blir man ju allt 'litta' stolt som vi säger på skånska. Peter har startat en ny hemsida www.peterenglander.se - kolla in den! - och tog lite inspirationsbilder på vår trädgård som han tänkte lägga upp på sin nya sida.

Han hade med sig bilder från hur vår trädgård såg ut första gången han var här och det var verkligen roligt att titta på. Det har hänt en del om vi säger så!

Sen blev det kaffe på terassen. Vi la ut dynor och kuddar på den murade soffan intill väggen och det var såååå varmt och härligt. En annan god vän tittade förbi och tog en kaffe. Kul med spontanbesök.

Sen gav vi oss på att klippa häckarna i trädgården. Vi har ju ligusterhäck som är på sin tredje säsong nu och det ser riktigt bra ut. Häcken har växt bra i sommar så den behövde ansas och jämnas till. Häck bör klippas i JAS-månaderna, det vet ni va? Juli, Augusti eller September.

Jag blir sugen på att ta in lite dovare färger inne nu när hösten är på intåg. Gjorde en snabbfix uppe på loftet/tv-rummet. Ett fårskinn i soffan, en kudde i en aubergineton, en filt, en liten vas med höstanemoner och så en massa ljus och ljuslyktor. Brickan med glas och en gammal fin karaff stod sedan tidigare på soffbordet. Färdigt!





Kuddar Chhatwall & Jonsson (Paisley o Zigzag) och sammetskudde Åhléns
Fårskinn Havängsbodarna i Kivik
Bricka Åhléns
Lyktor och vas Tine K
Karaff gammal ärvd, glas Iittala
Korg Modesto
Golvvas IKEA
Sidobord Hay

måndag 22 september 2014

Citronträd

Utanför vårt orangeri har vi två citronträd planterade i rejäla terracotta-krukor. Det är något exotiskt och vackert med citronträd som får odlaren i mig att ta små glädjeskutt. Och vad vore en italiensk trädgård utan citronträd?

Dessa skönheter köpte vi på Apotekarns Trädgård någon gång i våras precis när det blivit lagom varmt för att kunna ha dem ute i trädgården. Flera färdiga gula citroner växte redan på träden när vi fick hem dem. Vet ni förresten att det tar ungefär tio månader för en citron att bli mogen?

Under sommaren har vi berikats med massor av underbara blommor på träden. Den doften som sprider sig när man går förbi är bara helt oslagbar. Bättre än den finaste parfym!

Glädjande nog kommer det nu många nya små citroner och jag kunde inte låta bli att ta ett helt litet bildregn på dessa små gröna skönheter. Den varma sensommaren eller början på hösten vi haft har gjort att träden blommar på nytt igen och jag går förbi och insuper den där magiska doften på nytt. 

Ingen aning om det är för sent för att bilda nya citroner av dessa blommor men annars räcker doften långt för mig. Snart är det nog dags att flytta in träden i orangeriet där vi kommer hålla en temp på minst 8-10 grader hela vintern. Sen är det bara att hålla tummarna för att de ska klara detta bra så att vi kan köra ut dem nästa vår igen och hoppas att de små gröna citrusarna klarat den skånska vintern där inne i orangeriet och blir till solgula stora citroner om sisådär tio månader. Ljust och svalt ska de stå under vintern för att efterlikna Medelhavsklimatet.

Gödsla med citrusnäring en till två gånger i veckan under våren och sommaren och plantera i citrusjord för bästa resultat. Och glöm inte vattna med citrusnäring även under vintern. Ungefär varannan vecka.







lördag 20 september 2014

I mitt orangeri

Välkommen in i mitt lilla orangeri!

Detta lilla hus i trädgården som gör mig varm i hjärtat och glad i själen. Här är så rofyllt, tyst och mysigt. Ibland slinker jag in här själv en stund och bara är. Tar in rummet som en viss person brukar säga ;-)

Har börjat ta in lite mer höststämning i orangeriet. Lite dovare färger, linnedukarna från Norrgavel på bordet, de stora tunga gjutjärnsljusstakarna, fyller vaserna med torkad lavendel och bolltistel från trädgården. Laddar upp med värmeljus och stearinljus. Fyller på med ved till kaminen.

Snart kommer medelhavsväxterna och en massa pelargoner att flytta in här på vinterförvaring men jag hoppas det ska dröja en tid än...

Idag är jag 'golfänka' nästan hela dagen och kvällen så jag ska passa på att jobba undan med studierna när jag har huset för mig själv. Kanske sätter jag mig med datorn en stund i orangeriet. Det brukar vara ett rum som får kreativiteten att flöda.







fredag 19 september 2014

Fredagsfeeling och en helt ljuvlig hortensia-bukett

Humöret är på topp och det är veckans bästa dag - FREDAG! Har varit uppe med tuppen och pluggat på om färgsättning och nu måste jag snart dra iväg till färgaffären för att hämta lite färgprover för att kunna fortsätta min projektuppgift.

Galet så fort tiden går. Det var ju helg nyss och nu är det fredag igen... Älskar mitt liv just nu och det är väl kanske därför tiden går så snabbt. Jag njuter nästan varje sekund och känner mig oerhört priviligerad som kan göra det jag nu gör för min egen skull och har en man som stöttar mig och hejar på <3

Huset är ganska nystädat efter fotosessionen i onsdags och helgbuketten är redan inhandlad. Och vilken bukett - är helt kär i den! Den är från mig till mig och jag tyckte jag var värd denna nu. Var inom favorit blomsterbutiken i Simrishamn häromdagen - Kockska Gården - och såg dessa faaaaantastiska snitthortensior. Kunde inte motstå. Helt ljuvliga färgtoner i grålila, smutsrosa och pastellrosa. Dessa tre satte jag ihop tillsammans med eucalyptoskvistar som ju också är lite grå i tonen.

Så nu står min ljuvliga bukett i all sin prakt i en gammal rund glasvas på matsalsbordet och jag blir glad varje gång jag tittar på den. Hoppas, hoppas den ska stå länge. Fick rådet att den ska stå i mycket vatten så det försöker jag se till att den gör.

Nu väntar jag på att solen ska komma åter efter en molnig morgon och förmiddag. Det är visst utlovat 18-19 grader och strålande solsken senare i eftermiddag så det hoppas jag på. Längtar ut lite innan det är dags att ta kväll. Vi har tagit fram lammkotletter som ska marineras i vitlök, olja, citron och lite kryddor, en rödvinssås hade vi redan i frysen som bara ska tinas och så tänker jag mig en krämig potatisgratäng med feta-ost. Kan nog bli bra det. Och så ett glas rött såklart.

Ha en härlig fredag vänner!




torsdag 18 september 2014

Hemma-hos reportage och sommaren kom tillbaka

Ni kan tro att igår hade jag en rolig dag! Två härliga kreativa tjejer på besök i casat. Johanna Flyckt Gashi som är inredare och stylist och Lina Östling som är fotograf kom på besök för att göra ett hemma-hos reportage hos oss. 

De fotade såväl inne som ute och vilken tajming med vädret alltså! Från att ha haft ett riktigt skitväder med regn och blåst i flera dagar blev det nu en helt fantastisk sensommardag med knallblå himmel och strålande solsken. Temperaturen låg på runt tjugo grader och luften var klar och hög. 

Dynor och kuddar åkte ut igen, parasollet fälldes upp, lunch intogs på terassen och det blev en hel del fotat i trädgården och jag tror det kommer att bli riktigt fina bilder. Så får vi hoppas på att något skönt magasin nappar på bilderna också!

Förmiddagen och en bit av eftermiddagen har spenderats med pluggande. Just nu läser jag färgsättning och det är otroligt roligt och lärorikt. Och inte helt lätt...

Lika vackert väder idag och jag har tillbringat resten av dagen i trädgården med att rensa rabatter, kratta, klippa och göra fint. Det är fortfarande så fint i parterrerna och i alla krukor så det är en fröjd att gå och påta och fixa.

En liten stund i solsängen på terassen med en kopp kaffe och nya Allt i Hemmet fick det såklart också bli tid över till. Det känns extra lyxigt och mysigt när det är 18 september tycker jag. Solen värmde gott och humöret är på topp. 






söndag 14 september 2014

Fondvägg i grått - minimake-over sovrum

Jag hade ett tag funderat på hur vi skulle göra sovrummet lite mysigare. Gillar ju vitt och ljust men just i det här fallet kände jag att jag ville ha något mer ombonat. Just nu fanns inte planer att göra något större sovrumsprojekt utan bara någon liten make-over. Tankarna har gått på olika sänggavlar, sätta upp pärlspont som fond, måla....

När vi för någon vecka sedan bytte till lite mer höstiga nyanser med ett grått överkast i linne kom tanken att måla en fondvägg i en lite mörkare varm grå nyans. Hittade en fin bild i en tidning och med den nerstoppad i handväskan begav jag mig till färgaffären för att försöka hitta rätt nyans.

Vi valde en helmatt färg. Alcros Pashmina helmatt och efter att ha letat bland färgproverna så fick vi färgen tillblandad. Det blev verkligen bra när färgen kom upp på väggen. Känner mig helnöjd. Den matta färgen är så vacker och ytan känns lite som kalk.
Färgkoden heter: S4005-R80B

Tillsammans med de fina Vee Speers tavlona och sänglamporna i samma ton blev det ett mycket harmoniskt intryck. Varmt, mysigt, ombonat, höstaktigt.

Sängen är bäddad med mjukaste jersey-påslakan från Beach House. Överkastet är från Norrgavel, kuddar från Lexington, Åhléns och Elce Stockholm. Ullpläd Åhléns.

Byråer Snö från Asplund, ljusbox House Doctor, förvaringsbox Netto, fönsterlampa Muuto.






torsdag 11 september 2014

Pluggar och mini make-over sovrum på g

Så här kan det se ut när jag sitter och pluggar :-) 
Letar inspiration i inredningstidningar och fikar. Det är fantastiskf roligt. Nu är det ju inte riktigt så där lyxigt och städat hela tiden men ibland så.

Jag är i alla fall otroligt glad och stolt att jag vågade hoppa på det här. Nu är det dags för inlämning av första uppgiften. Lite läskigt att bli bedömd och få betyg på sånt man jobbat med några veckor nu.

Lite nya projekt på gång i casat nu när hösten är i antågande. Först är det sovrummet som ska få sig en liten mini make-over. En liten sneak peak på vad som komma ska ser ni nedan. Kan ni gissa?!


tisdag 9 september 2014

Sommar och höst om vartannat

Tiden rusar just nu. Konstaterade just att det var en vecka sedan jag postade senaste inlägget. En vecka! Inte klokt ju. Känns som bara någon dag sedan...

Och det är sommar och höst om vartannat. Ena dagen är det 25 grader och man går i linne och småsvettas och det känns som att sommaren skulle vara för evigt. Nästa dag är det spöregn och småkallt och vinden viner. Inte lätt att veta vad man ska ta på sig. Vill inte riktigt skiljas från sommargarderoben samtidigt som höstkläderna är väldans lockande. Fullt i garderoben och byrån ,ed andra ord. Snart dags för byte i Bregott-fabriken :-)

I helgen var vi iväg hela familjen i Småland och firade mammas stora dag. Supermysigt och solen strålade ikapp med alla glada barn och barnbarn.

Men så här lagom till vardagen kom hösten på besök igen. Har haft mycket innejobb med pluggande och planering av ny projekt så det är faktiskt helt ok. 

Ikväll myser vi i soffan medan regnet smattrar mot marktegeln på terassen och på fönsterrutorna. Vi tänder en massa ljus och lyssnar på Lisa Nilsson på Spotify. Njuter av nytvättade vit sofföverdrag. Det är en härlig känsla det!


måndag 1 september 2014

Hej september - dags att ändra om lite på skänken igen

Ny månad. September. Höstmånad. För första gången, tror jag faktiskt om jag ska vara ärlig, känns det ordet inte negativt laddat. Jag ser fram emot hösten i år. Jag älskar mitt liv just nu. Har mer energi än på mycket länge. Det är så roligt med utbildningen. Så kul att sätta tänderna i nya projekt och utmaningar. Tror det är det som ger mig det där lilla extra bränslet. Tänk att jag vågade satsa på det här. Och min fantastiska man som stöttar mig och tror på mig.

Ny månad innebär ju också lite omflyttning på skänken som ni vet! Det har liksom blivit en grej det där. När en ny månad tar vid så flyttar vi om lite. Känns bra. Ytterligare en fantastisk bild av Hannah Lemholt från Love Warriors kalender får ta plats i tavelramen. Lyckodjur från Louise Interiör. Good karma :-) Trähand från Hay där jag lägger snäckhänget från Love Warriors. Och så mina smutsrosa rosor som är heeeelt famntastiska fortfarande. 

Redan vid åtta blir det snabbt mörkt nu. Tänder upp lite ljus, tittar ut övr trädgården där det skymmer. Fortfarande är det en sådan härlig färgprakt. Spottarna lyser upp vårt valnötsträd. Jag är så tacksam för allt detta. Mitt liv, mitt lilla casa, min trädgård.