söndag 26 april 2015

Det spirar

Man måste ju älska våren! Den här tiden på året när allting börjar spira igen är ju bara helt fantastisk. Varje år blir jag lika fascinerad över att upptäcka hur det försiktigt börjar grönska där under alla vissna löv och de nya små skotten yrvaket tittar upp när man klipper ned fjolårets perenner.

Jag går på upptäcksfärd i min trädgård varje dag nu. Ser hur allt väcks till liv och hur det sakta men säkert börjar bli grönt i alla rabatter. Tänk att det som precis var brunt och dött plötsligt blir skirt ljusgrönt och vackert.

Har försökt att få till en trädgård som har en lång blomings-säsong och faktiskt tror jag att jag lyckats få den att, i varje fall med någon enstaka blomma, bli en året-runt-blommande trädgård. För tidigt tidigt på våren kommer ju lökväxterna och just nu blommar pärlhyacint, iris, påsklilja och kungsängslilja.  Sen kommer ju alla perenner från tidiga sorter av näva och alla de ljuvliga sommarblommorna. Därefter avlöser höstflox, höstanemon och kärleksört. Och rosorna - ja förra året blommade de faktiskt in i december och då stod lilla julrosen redo att ta över!

Och så har vi ju såklart alla rara växter vi planterar i krukor. Nu är det penséer och bellis tillsammans med videvippor som gäller men snart är det dags för de övervintrade pelargonerna att flytta ut.  Jag har planerat ranunkler och doftlilja i kruka och ser redan små gröna skott titta upp ur jorden. Lovely!

Nästa år vill jag ha ännu mer tidigblommande växter så i höst är det jag som puttar ner ytterligare lökar i rabatterna. För det är ju så vackert nu när det gröna tar över!




Ljuvliga julrosor som blommat nu i flera månader. Älskar den här mörkvioletta färgen som är så vacker mot det skira gröna runt om. 


Och kungängsliljan - vilket litet konstverk denna blomma är! Tänk att en blomma kan vara RUTIG! Tycker det är så himla häftigt.


Gräslök på g och en pigg rosmarin i de upphöjda odlingsbäddarna. Längre bort olika sorters timjan, citronmeliss, oregano, salvia, mynta, smultron och lavendel. Alla verkar de att ha klarat vintern alldeles utmärkt.


Ännu ett litet under. Platanens smycken. Hanblommorna faller av när de släppt sitt pollen men honblommorna sitter kvar och bildar de här frukterna, som stora nötter. Det ser ut som att man hängt upp små prydnader i trädet.


Nu, nu kommer tulpanerna! Det dröjer inte länge innan knopparna öppnar sig till mina vita tulapner.


Vackra daggkåpan. Vattnet bildar små "diamanter" som glänser och glittrar i solen.


Pärlhyacinter är väl också för ljuvliga. Det blir några lökar inne i kruka varje säsong och när de blommat över gräver jag ned dem i rabatten och nästa år glädjer den mig åter igen.


Inga kommentarer: