onsdag 13 maj 2015

Städat orangeriet och satt ut citronträden

Vissa rum är helt enkelt lite roligare att städa än andra! Så är det helt klart med orangeriet. Kanske beroende på att det inte görs så ofta och när man äntligen gör den där vårstädningen så vet man att det är vår på riktigt och att sommaren närmar sig med stormsteg.

I måndags var det i alla fall äntligen läge att ta itu med detta projekt då solen sken och tempen var behagligare än på länge. Vi flyttade ut allt utom det tunga bordet och sopade och dammsög och torkade av allting. En hel del små otäcka kryp stötte vi på under tiden... Jäääättestora spindlar som bosatt sig både bakom vinlådorna och hyllan vid dörren och ett antal slemmiga sniglar som tyckte att krukorna var utmärka att sova under. Hua!

Nåväl. Härligt luftigt blev det när alla stora Medelhavs-växter och pelargoner flyttade ut. Nu blir det lättare att duka upp här och sitta och äta när man inte slåss med en palm om utrymmet eller har en citron som kliar en i nacken, haha.



Omåttligt stolt över hur vi lyckats övervintra citronträden i år. Det första vi köpte klarade inte vintern men vi bestämde oss förra våren för att ge citronträden ytterligare en chans. För vad är en italiensk trädgård utan citronträd?


Nu är jag verkligen ingen trädgårds-expert men så här lyckades vi i alla fall: Vi har hållt en temperatur på cirka 12 grader i orangeriet med hjälp av en värmefläkt. Inne i orangeriet är det ju ljust ganska många av dygnets timmar så det har funkat bra utan extra-belysning. Det är annars det som ofta är problemet här i vårt mörka Norden. Det är ju ofta väldigt mörkt inne i hus och lägenheter på vintern! Jag har sett till att jorden i krukorna inte torkat ut, svårt att säga hur ofta jag vattnat, det har varit lite olika. Sen har jag faktiskt tillsatt citrusnäring i jorden ungefär en gång i månaden, även om en del experter säger att man inte ska gödsla vintertid.


De har tappat några blad, men inget alarmerande och vi har både mogna citroner (som blivit gula nu i vinter), massor av små gröna på tillväxt och nu är det verkligen massor massor av blommor på träden.


Så nu hoppas vi att det inte blir alltför kalla nätter och att ostanvinden håller sig i schack så att de får acklimatisera sig och må som bara dessa skönheter förtjänar där utanför orangeriet.

1 kommentar:

Finaste mattan sa...

Vad fint du har det, så härligt allting!
Mian på Finaste mattan blogg