måndag 30 november 2015

I det enkla bor det vackra - advent à la Casa Vk

Hoppas ni haft en mysig och lugn första advent! Första ljuset tändes medan stormen Gorm rasade utanför huset. Vilka oerhörda krafter. Man blir lite rädd faktiskt.


I deg enkla bor ofta det vackra och jag älskar vår adventsljusstake i keramik som hängt med i många år. Bara lite vitmossa får pryda det vackra hantverket. Blingar upp det lite med moderna julgranar från Tine K Home. 

torsdag 26 november 2015

Årets snyggaste adventsljusstakar

Planerar ni att köpa nya adventsljusstakar i år? Här kommer lite tips på snygga ljusstakar i olika färger, former och prisklasser. Med snabba leveranser från allehanda webshoppar hinner ni lätt!

Jag kör på våra gamla stakar och stjärnor som har några år på nacken. Tycker fortfarande de är riktigt fina och passar stilen i vårt casa bra. Hade jag bott i en stor gammal lägenhet hade jag däremot valt ett par stora och maffiga mässingsstakar.... Eller den ursnygga kromade varianten från Startrading som påminner om en viss drömlampa.

Låt dig inspireras av 2015 års adventsljusstakar här:

Åhléns: 399 kr

Åhléns: 799 kr

Elflugan: 1990 kr 
Ellos: 499 kr

Ellos: 749 kr

Ellos: 799 kr

Granit: 549 kr

Granit: 799 kr

Jotex: 469 kr

Markslöjd: 359 kr

Startrading: 1299 kr

Startrading: 1699 kr

Startrading: 1999 kr

onsdag 25 november 2015

Smyglyssnar på julmusik i mina nya hörlurar från Sudio

Grått, regnigt och trist. Man får göra vad man kan för att stå ut i november-tristessen! Tidningar, bloggar och instagram är just nu proppfulla av inspiration inför julen och jag börjar känna en viss längtan (läs STOR) efter att ta fram våra stjärnor och adventsljusstakar men tänkte jag skulle behärska mig någon dag till...

Så länge käkar jag skumtomtar, dricker kaffe, doftar på hyacinten och smyglyssnar på julmusik i mina nya supersnygga hörlurar från Sudio. Kanonbra studioljud och matchar mobilskalet perfekt. Mobilen och hörlurar är ju som en del av inredningen då dessa ständigt ligger framme eller vad säger ni!? Så dessa snyggingar är ett hett tips! Riktigt bra pris dessutom. Finns i flera olika varianter och konstruktioner med olika färger, sladdlängd och bredd mm.

Mina heter Klang och är i vitt och guld med tre-knappars fjärrkontroll. Dessa har en sladd som är längre än den andra för att man ska kunna lägga den runt nacken och hålla lurarna bättre på plats. Smart när man tränar t ex. I förpackningen får man med 5 utbytbara gummihattar och ett snyggt etui i äkta läder.

I samarbete med Sudio får ni mina kära läsare 15% rabatt på hörlurar från idag och ända fram till årets slut! Använd bara koden "Casavik15" i kassan så dras rabatten av. Perfekt julklapp eller varför inte ett par till dig själv!



tisdag 24 november 2015

Kanelhus - det doftar jul!

Åh! Har ni sett vad som pryder vårt ena köksfönster? Helt underbara små hus för värmeljus som doftar kanel!

Inuti husen finns en liten glaskopp där man sätter ett värmeljus och sedan sprider sig en helt fantastisk juldoft. Mmmmm. Enda nackdelen kan vara att man ständigt är sugen på kanelbullar :-)

Kanelhusen kommer från danska märket Oi Soi Oi och säljs av Inreda.com. Husen finns i olika storlekar och utföranden, är handgjorda och alltså tillverkade av kanel. Finns med spröjs och utan och som kyrkor och jag vet inte allt. Går att göra en hel liten kanelstad!

De går tydligen åt som smör i solsken så skynda skynda om du vill haffa ett litet hus i år!


Stjärnorna i trä kommer från Granit och finns i trärent och svart. När adventsljusstakarna kommer upp i fönstret ska de få flytta vidare i huset.


Hade tänkt vänta tills advent med att köpa hyacinter men det gick inte. Älskar, älskar hyacinter! Stoppade dem i ett par muggar och la lite små lärkkottar runt omkring. Enkelt och vackert. Vita hyacinter vill jag omge mig med från och med nu och ända fram till nyår.



Så här ser det ut när kanelhusen lyser på kvällen. Svårt att få till en bra kvällsbild men det är ett riktigt mysigt sken!



lördag 21 november 2015

Julpynta - den antika urnan med ljusen på kvällen

Tittar in för att önska er en fin lördagskväll! Tänkte visa er hur det blev med  ljuskvistarna i den antika urnan när det är lite mörkare och de syns bättre. Så mycket en sådan förhållandevis liten detalj kan göra för ett helt rum. Det blev så otroligt mysigt och varmt med det där arrangemanget!

Kvistarna är hur gamla som helst och köpta på Granit en gång i tiden men liknande finns att få tag i lite här och där. Annars kan man ju plocka sina egna kvistar och fästa små ljusslingor i. Sådana finns överallt och för både batteri och elektricitet.

Jag har även dragit för lamell-gardinerna framför fönstren för att få en än mer ombonad känsla. Och för att få bättre foto, hahaha... Det är flera som sagt att det som ut som ett helt annat rum och jag är benägen att hålla med. På sommaren älskar jag terass-dörrarna med ljuset som flödar in och att se den grönskande trädgården utanför men nu på vintern är det mindre roligt faktiskt. Allt är mest brunt.

I veckan inhandlades också de första julblommorna. Två vita amaryllis och två vita hyacinter. Mina favorit-julblommor och det kommer nog bli ytterligare några stycken fram till jul. En amaryllis ställde jag på soffbordet och den har redan växt en bra bit på bara några dagar. Den andra få växa till sig inne i orangeriet så länge.

Idag har vi städat och förberett mat inför kvällen då goda vänner kommer på besök. Jag är så oerhört tacksam att vi orkar och kan börja leva ett vanligt liv igen efter allt som hänt. Sådana där små saker som man inte tänker på när livet bara rullar på. Som att städa och laga mat tillsammans. Ni anar inte.

I kväll eller i natt väntas det visst snö och vi får väl se om det blir en vit söndag imorgon. Det lyser ju upp det trista grå som varit nu ett antal veckor. Och nästa vecka kör jag igång med lite mer vinterdekoration/julpynt här hemma. Längtar.





torsdag 19 november 2015

Var tvungen att testa lite - ljusslingor i den antika urnan

Hej på er i novembermörkret! Igår när vi med hjälp av goda vänner lastade in de sista trädgårdsmöblerna i förrådet, inför den stundande kylan som sägs komma till helgen, snubblade jag över lådorna med julsaker och bar över dem till gästhuset så att jag lätt ska komma åt dem när andan faller på. Det lär den förmodligen göra mycket snart...

Överst låg de långa kvistarna med små ljusslingor i som vi haft i en herrans massa år och som jag tycker väldigt mycket om. De lyser upp på ett så mysigt sätt. Jag började fundera över hur de skulle se ut i den antika urnan som vi har i vardagsrummet bredvid soffan. Kunde inte släppa tanken så jag var helt enkelt tvungen att testa.

Jag fick bygga upp inuti urnan med lite gamla platskrukor och så eftersom den är gigantisk på alla håll och kvistarna syntes knappt över kanten vid första försöket.  Sen är det ju alltid det där med sladdar och skarvsladdar och extra kontakter som dyker upp som gubben i lådan varje jul. Hos oss bor det en sladd-tjuv som varje år stjäler och gömmer våra sådana elektriska attiraljer.

Hur som helst lyckades jag hitta en extra skarvsladd i gästhuset som jag lånade tills vidare så att jag kunde provkoppla på ljusen och få en känsla för hur det skulle se ut. Det blev JÄTTEBRA enligt mig och sen var det ju onödigt att plocka ned allt igen eftersom de snart ska upp igen så kvistarna får stanna. Mannen skakar lite lätt på huvudet.

Knäppte några foton nu på förmiddagen med det var faktiskt sol (!) så man ser inte så mycket av själva lamporna men visst blev det fint? Längtar redan tills det börjar mörkna - då ska jag försöka ta lite mer stämningsfulla bilder.





måndag 16 november 2015

Feng Shui - inred med de fem elementen

Nu har jag vinterpimpat soffan på loftet och jag måste säga att jag är mycket nöjd! En fluffig fårfäll och en ny kudde med en ren gjorde att det blev en mysig och varm känsla här i vårt tv-rum.

Jag har försökt att tänka på de fem olika elementen inom Feng Shui för att få till den där harmoniska känslan. Grått och vitt (och svart) är färger som syns i många hem just nu och är otroligt populärt, sobert och vackert. Men - det har en tendens att bli lite kallt och omysigt eftersom vitt är en kall metallfärg, svart tillhör vattenelementet och är således också kall. Grått är en kompromissfärg som varken är det ena eller andra.

Därför behöver man tillföra jord, eld och trä till ovanstående. Det behöver inte enbart vara i form av färg utan kan även vara ett material eller en form.

Eldelementet har jag här tillfört i form av fårfällen och kudden med renen. Djurfällar och bilder på djur tillhör nämligen eld-elementet. Så gör även all form av belysning och levande ljus. Eld hittar vi även i trianglar och pyramider och det röd-gula färgspektrat (klara sådana) och husdjur!

De ockra-gula kuddarna är däremot jord och så är även keramik, tegel, jordfärger, rektanglar och fyrkanter.

Trä-elementet hittar vi i växter, gröna färger, träsaker såklart, pelarform och konst som föreställer blommor och natur.

Varför ska man tänka så här då? Jo, studier visar att om vi använder oss av de fem elementen när vi inreder skapar man balans och harmoni. Har du ett rum eller en del av ett rum som du inte känner dig riktigt nöjd med utan att kunna sätta fingret på vad det är? Prova att flytta runt lite och tänka på att använda dig av de fem elementen inom Feng Shui! Lycka till!



Eld: Fårfäll, kudde med ren, levande ljus

Metall: vitt, cirkelform, mässing

Jord: Ockra-gula kuddar, keramikfat, fyrkantigt

Vatten: Glas, assymetrisk form, mörka färgtoner

Trä: Kan ni se att här saknas det elementet i bild? En blomma på bordet hade kompletterat men jag har faktiskt både korg och trä i anslutning till soffan som inte syns i bild. Det torkade gräset får stå för detta även om Feng Shui inte förespråkar torkade blommor och växter eftersom det symboliserar något som är dött... 

Men som allt annat inom inredning, huvudsaken att du själv trivs och tycker det är mysigt och harmoniskt så behöver man inte vara slav under trender eller läror <3


För att skapa balans mellan de fem elementen i Feng Shui kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/röd färg (klara färger)

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, ränder, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järn, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart oh mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.

Pray for Paris

Lusten att blogga har inte riktigt infunnit sig i helgen efter allt hemskt som hänt i helgen i vår värld. Att inspirera med glossiga tips på julpynt och annat känns så meningslöst på något sätt.

Samtidigt får det onda inte ta över och vi måste fortsätta leva efter det och låta det goda i världen få segra. Jag återkommer snart med lite inspiration men tills dess så tänder vi ett ljus för Paris.

Mitt lilla Eiffeltorn som vi köpte på vår bröllopsresa till detta fantastiska land får inta en upphöjd nivå som en symbol för vårt stöd. En vit ros för fred hämtade jag i en novembergrå trädgård.


onsdag 11 november 2015

I väntan på advent - julinspiration från HM Home


Grått, grått, grått. Både inomhus och utomhus. För varje dag vissnar trädgården ner mer och mer. Det går snabbt nu. Flera av våra träd har tappat alla sina blad. Växterna börjar multna och anta bruna nyanser. Bara några envisa rosor och höstanemoner och en och annan näva kämpar på och lyser upp i rosa och vitt.

Nu börjar jag verkligen längta efter att få adventspynta här hemma. Tända upp med stjärnor och ljusstakar och ljusslingor för att besegra mörkret! Ja, jag vet att det är lite tidigt än men det går snabbt mot den tiden nu.

Vi har redan hämtat hem kartongerna med julsaker från magasinet. Så att man är beredd så att säga! Det kliar lite i fingrarna att öppna lådorna och se vad som gömmer sig där. Man glömmer liksom från år till år eller vad säger ni? Javisst ja, den här ljusstaken och den här julgranskulan....

I väntan på inventeringen bjuder jag idag på lite mer julinspiration från varuhusen. Idag får ni en titt på HM Homes jul 2015. Guld, grått, vitt och silver. Hur fint som helst.

Vardagsrummet just nu. I väntan på adventspynt.

 Nedanstående bilder är alla pressbilder från HM Home.










tisdag 10 november 2015

Nytt favoritdoftljus

Så fort det börjar mörkna nu! Det känns som dagarna är hur korta som helst. En himla tur att det finns levande ljus att ta till som gör att man står ut lite mer med mörkret.

Ni som känner mig vet att jag är lite tokig i doftljus och har just nu en ny favorit på doftljushimlen. En så god doft av jordgubb och champagne i Reunion Homes "PS. I love you". Den fina vackert färgade burken gör ju även sitt till för att höja stämningen.

Dessa ljus har länge varit en favorit hos mig. De är tillverkade i 100% äkta sojavax av Maria som bor och verkar här på Österlen. Numera har Maria endast webbshop och du hittar hennes härliga ljus här.


söndag 8 november 2015

En skön söndag med lite städning och bilder från vårt casa

Hej söndag! Idag har vi ägnat några timmar åt att städa. Något vi inte brukar göra just på söndagar men jag har varit lite krasslig de senaste dagarna så orken att plocka fram städ-attiraljer har inte alls funnits där. Idag kände jag mig lite bättre och himla skönt när det är gjort i alla fall. Med lite bra musik i bakgrunden går det lite lättare att svinga omkring dammtrasan och idag har Så mycket bättre gått på repeat.

Här har det stormat förskräckligt i natt så jag har inte sovit särskilt mycket. Det blev något konstigt hemskt vinande ljud från ytterdörren som höll mig vaken mest hela natten. Och det bankade i köksfläkten och smattrade mot fönsterrutorna som grädde på moset.

Nu ser jag fram emot att det ska börja mörkna så man kan tända upp alla ljusen igen (som ni ser på bilderna flyttar ljus och ljusstakar ständigt omkring här hemma, haha) och bara ha en lugn mysig kväll. Vi ska laga rödspätta med remoulad-sås och det är ju bara för gott!

Nedan lite bilder från sovrummet och vardagsrummet dessa dagar. Läser just nu en mysig bok som en gammal klasskamrat till mig skrivit. Hur häftigt är inte det!? 'Champagne på skånska' heter den och miljön är kring Österlen minsann.

Njut det sista av helgen! Imorgon är det ny vecka igen och den är fullspäckad med aktiviteter, båda roliga och mindre roliga sådana.