söndag 17 april 2016

Att bygga en pergola

Jag får jättemycket frågor kring hur vi byggt våra pergolas (heter det så i plural?) så jag tänkte jag skulle sätta ihop ett eget litet inlägg kring detta.Så här ser vår stora pergola ut. Den är uppbyggd med grova armeringsjärn. Som tak har vi ovanpå de tvärgående armeringsjärnen lagt bambu-mattor som surrats fast med grov ståltråd och plast-clips. Den ligger ute året om och klarar detta utmärkt. På sommaren hänger jag tunna vita bomulls-gardiner som får fladdra i vinden och det ger ett ombonat och supermysigt intryck. Bambu-taket ger härlig skugga varma dagar och det blir en så fin randig skugga som skapar riktig Medelhavs-känsla.


Lilla pergolan är uppbyggd på samma sätt men här har vi inget bambu-tak. Här låter vi i ställer vinrankor få klänga och väntar hoppfullt ochenvist på att de ska bli stora och frodiga och bilda ett naturligt grönt tak. I båda våra pergolas har vi lagt marktegel som golv. Vi har virat en ljusslinga runt armeringsjärnen - så mysigt att tända upp på kvällen.På baksidan av stora pergolan har vi planterat blåregn. Detta är en gammal bild och de har nu växt sig mycket större och klänger under bambu-taket. Tanken är att det så småningom ska bli en riktig blåregns-pergola som ska bilda ett helt eget tak och då kommer vi nog inte att ha kvar bambu-taket.


Så här såg det ut när projektet startade. Här var tidigare en gräsmatta. Marken jämnades till och fylldes på med stenmjöl där senare markteglet lades ovanpå. Murarna byggdes med lecablock som sedan putsades och målades vita.


De grova armeringsjärnen är gjutna ner i marken för att hållas på plats och bli väl förankrade. Upptill är det sammansvetsade. Några armeringsjärn är förankrade i muren.Samma konstruktion i lilla pergolan. Här ser ni hur armeringsjärnen ligger som kors upptill.


Orangeriet innan det blev klart. Kanske ska göra ett inlägg om det också?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar