torsdag 6 oktober 2016

Wabi Sabi - ingenting man har till sushin

Wabi Sabi är varken något man har till sushin eller en ny trend utan faktiskt en mer än 5000-årig lära och ett förhållningssätt till livet, som ursprungligen härstammar från buddismen.

Vårt älskade gamla antika olivoljekrus

Wabi Sabi hyllar den ofullkomliga skönheten. Wabi kan översättas med “fattigdom”, oberoende av det materiella. Sabi skulle kunna översättas med “tidens blomstring” och insikten om att allt är föränderligt och att allt åldras. En person som lever efter Wabi Sabi är enkel, anspråkslös, ödmjuk och uppskattande. Det är en person som nöjer sig med lite och uppskattar det lilla i livet, tar vara på och vårdar det man redan har.

Grundtankarna i Wabi Sabi är enkla:
Ingenting varar för evigt
Ingenting är perfekt
Ingenting blir någonsin färdigt

Enligt både buddismen och även Wabi Sabi befinner sig livet i ett ständigt flöde där allt vaknar, spirar, förfaller och vissnar och sedan återföds och börjar om igen. 

Motsatsen till Wabi Sabi är väl det slitna uttrycket “för mycket”. Vi lever i ett stressat samhälle där en ständig jakt på lycka och längtan efter att fylla våra hem med nya saker bara gör oss mer stressade och till och med deprimerade. Därför ligger Wabi Sabi helt rätt i tiden. Wabi Sabi lär dig uppskatta de ting du redan äger och framhäva dessa. Många av oss längtar efter att få leva ett lugnare och enklare liv med mer tid för vila, eftertanke och närvaro (tänk mindfulness som blivit så populärt).

Ett antikt indiskt skåp i vårt orangeri
Wabi Sabi hyllar det icke-perfekta, tidens gång, det slitna, naturliga och personliga. Allt som inte är splitternytt, perfekt, polerat och prydligt ordnat - med andra ord motsatsen till våra trendiga hem som vi idag strävar efter. Att kunna se och uppskatta skönheten i enkelheten väcker en känsla av tacksamhet. Enligt Wabi Sabi har nämligen tidens gång, väder och vind bara en förskönande påverkan på saker och ting. 

Ett Wabi Sabi-hem är personligt, enkelt och anspråkslöst inrett, men med värme och innerlighet. Här hittar man naturligt åldrade saker med patina, okonstlad inredning, naturliga former, hantverk, saker man själv tillverkat, antika föremål som  betyder mycket och har en egen historia, återvinningsbara och ekologiska material, naturmaterial som sten, trä och snäckor, enkla och dova färger från naturen.

Inspirationsbilder Wabi Sabi:

Bildkälla: sommersplayground.com

Bildkälla: mariaantwortmediadesign.wordpress.com

Bildkälla: sommersplayground.com

Bildkälla: care2.com

Bildkälla: totokaelo.com

Bildkälla: therainbowfarmer.wordpress.com






Inga kommentarer: